De Basis

De basis van het broedvogeleiland bestaat uit Nauticube elementen, dit zijn kunststof drijf elementen van 100x50x40 cm en hebben een drijfvermogen van 350 kg/m². De drijvende basis i.c.m. verschillende andere onderdelen wordt zo opgebouwd tot broedvogeleiland. Lees op deze pagina hoe een broedeiland tot stand komt.

Opbouw eiland

1

Aanleveren en koppelen

Voor de opbouw van het broedvogeleiland werden eerst grote delen voor gemonteerd tot afmetingen van 250×500 cm zodat deze op locatie simpel en snel te water kon worden gelaten.

Zodra de grote delen in het water liggen kan het koppelen beginnen, een proces wat door de voorbereiding snel verloopt.

Aanleveren en koppelen

2

Aanbrengen borders en gaas

Rondom het eiland wordt een border en gaas aangebracht. Eerst het plaatsen van stalen staanders, korte stalen pijp met bevestigingsplaat waar later de kunststof borderplanken aan gemonteerd worden. Deze staanders worden aan de rand van het eiland op de oren van de Nauticube elementen gemonteerd met een bout en moer verbinding.

Als het eiland eenmaal voorzien is van borders wordt er worteldoek over de hele vloer en aan de binnenkant van de borders van het eiland aangebracht.

Dan wordt het gaas aangebracht, vanaf ongeveer 15 cm op het eiland tot bovenkant van de stalen staanders. Boven in de staanders zitten gaatjes waar een staalkabel doorheen komt die het gaas vasthoud met krammen.

De borders en het doek zorgen ervoor dat het grind op het eiland blijft liggen. Het gaas is er om te voorkomen dat jonge vogels van het eiland af kunnen voordat ze zelfstandig zijn.

Aanbrengen borders en gaas

3

Grind, Schelpen en Gresbuis

Nu is de fase aangebroken waar het grind moet worden gestort en verdeeld. Met een flinke kraan kunnen Bigbags boven het eiland gehesen worden en opengemaakt. Het grind storten gebeurt rustig en gelijkmatig, zodat het grind zich goed laat verdelen, de deklaag moet ongeveer 15 cm dik zijn. Als het eiland eenmaal gevuld is ligt er meer als 10 ton grind op en is het klaar voor de schelpen en gresbuizen.

Op de deklaag van grind worden dan broedplaatsen gemaakt van schelpen, de schelpen worden zo geplaatst dat ze verdeeld over het eiland liggen, maar niet te dicht op elkaar, zodat er ruzie ontstaat met “de buren”. Na het storten van de schelpen worden deze vlak geharkt tot een dikke ronde plak, en vanaf het midden aflopend vlak geharkt. De cirkel met schelpen is ongeveer 100 tot 125 cm in diameter.

Nu we weten waar de broedplaatsen liggen, kunnen de gresbuizen worden geplaatst. Ook de gresbuizen worden over het hele eiland verdeeld, maar wel zodanig dat de openingen van de naast elkaar gelegen gresbuizen niet direct tegenover elkaar liggen. De gresbuizen dienen ter bescherming van jonge vogels, ze kunnen er in wegkruipen als er gevaar dreigt vanuit de lucht. (roofvogels)

Grind, Schelpen en Gresbuis aanbrengen

4

Verankering plaatsen

Het broedvogeleiland is compleet en moet nu verankerd worden. Op deze locatie is vanwege de diepte gekozen voor doodgewicht verankering met tonstenen. De tonstenen worden met RVS ketting en Orkava PE4 touw aan het eiland bevestigd door gebruik te maken van kettingverbindingen en sluitingen van RVS.

Als de doodgewichten geplaatst zijn wordt het broedvogeleiland naar de gewenste locatie gebracht en vastgemaakt aan de ketting/touw verbinding. Nu is het belangrijk dat het touw op spanning wordt gebracht, de juiste spanning is bereikt als de hoeken van het eiland geen grote draaibeweging meer kunnen maken. Stijgend waterniveau wordt opgevangen door rek in het touw bij zeer zware belasting.

Verankering plaatsen

Resultaat

Broedvogeleiland Resultaat

Interesse?

Neem contact met ons op!

Voor informatie of offerte aanvraag kunt u altijd contact opnemen.